Son dönemlerin sık tartışılan ve bilgi olarak kafa karışıklığına sebep olan glütenden bahsetmek istiyorum.
Gluten tahıllardaki temel depo proteindir ve suda çözünmez. Bazı hastalık veya duyarlılıklarda kişi glüten içeren besinleri tüketemez. Örneğin, çölyak hastalığı glüten alımı sonrası ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Kişilerin ömür boyu ciddi bir glütensiz diyet uygulamaları gerekir. Çölyak dışında buğday alerjisi, glüten hassasiyeti veya glüten duyarlılığı olan kişiler de glüten içeren besinleri
tükettiklerinde ciddi semptomlar (karın ağrısı, gastrointestinal problemler, eklem ağrıları, baş ağrıları vs.) ile karşılaşabilirler.
Glutenli besin tüketimi sonrası herhangi bir rahatsızlık duymayan kişilerin sıkı bir glütensiz diyete ihtiyacı yoktur. Ancak son dönemde çoğu kişilerde glüten tüketimi sonrası şişkinlik ve hassasiyet şikayetleri artmıştır. Bu sebeple glütensiz beslenme de yaygın hale gelmiş ve ürün çeşitlilikleri arttırılmıştır. Alternatif ve sağlıklı içerikler ile hazırlanmış glütensiz gıdalar bu sürecin kurtarıcısı olmaya devam ediyor. Cocoas'ın glütensiz çikolataları diyetinizde gönül rahatlığı ile
tercih edebileceğiniz temiz içerikli gıdadır.
Peki glüten hangi besinlerde bulunur, hangi besinlerde bulunmaz diyorsanız aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.
GLUTEN İÇEREN VE İÇERMEYEN BESİNLER
BESİN GRUPLARI | SERBEST BESİNLER | YASAKLI BESİNLER |
İçecekler | Süt, sahlep, ıhlamur, çay, kahve, ayran, meyve suları, limonata, asitli içecekler. |
Boza, bira, malt içecekler. |
Et, tavuk, hindi, balık, sakatatlar | Hepsi. | Köfte içine beyaz un, buğday, çavdar vb unundan yapılmış ekmek konmamalı, sosis, salam, sucuk. |
Yumurta ve peynir türleri | Hepsi | Hiçbiri |
Tahıllar | Pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, patates ve mısır nişastası, glütensiz un, karabuğday, karabuğday unu, nohut unu, fasülye unu, mercimek unu, badem unu, tapyoka nişastası, kinoa, kinoa unu, leblebi, unu, keçiboynuzu unu, fındık unu, hindistancevizi unu, teff unu, amaranth, chia tohumu, pirinç yufkası ve bunlarla yapılmış tüm yiyecekler. |
Buğday, yulaf, arpa, çavdar ve bunlarla yapılmış tüm yiyecekler, bulgur, makarna, şehriye, erişte, kuskus, lazanya, bisküvi, simit, dondurma külahı, tarhana, yarma, irmik, kraker türleri,börek, pasta, çörek, yufka. |
Çorbalar | Sebze, pirinç, mercimek, bezelye unu ile yapılmış çorbalar. | Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen tahıllarla yapılmış çorbalar, hazır çorbalar, tüm konserve çorbalar, tarhana, yayla çorbası, şehriyeli çorbalar. |
Kuru baklagiller | Hepsi | Hiçbiri |
Sebzeler ve Meyveler | Hepsi | Hiçbiri |
Tatlılar | Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen tahılların katılmadığı her türlü tatlı, şeker, bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf, sütlü tatlılar, pirinç unu ile yapılmış tatlılar/muhallebiler. |
Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen tahıllarla yapılmış tüm tatlılar; örneğin revani, kek, pastalar, kurabiye, puding, çikolata. |
Çeşniler/Soslar | Sirke, limon, salamura, turşu, baharatlar, tuz, domates suyu, ev salçası. |
Hazır salça, ketçap, unla yapılmış soslar, bulyon, hazır soslar. |
Diyetisyen İrem ÖZKAN
0544 675 74 56 / İstanbul
dytirmozkan@gmail.com
@dytiremozkan
2018 yılında başladığımız büyüme yatırımlarıyla, Fildişi Sahilleri’ndeki zengin aromalı kakao çekirdeklerini çikolata hammaddesine dönüştüren Belçikalı Callebaut firmasının kuvertürlerinin yanı sıra Gana ve Peru'dan tedarik ettiğimiz kakao çekirdeklerinden bean to bar şeklinde ürettiği kuvertür çikolatalarımızdan yorumladığımız artisan ve vegan çikolatalarımız; Türkiye’nin eşsiz kuruyemiş ve meyveleri ile ödüllü bal ve propolislerini bir araya getirdiğimiz iddialı eşsiz tatlarda special, artisan ve vegan truffelarımızın yanında vegan ve artisan tablet çikolata koleksiyonlarımızı fiziksel mağazalarımıza taşıdık.
Kurusu olduğum Cocoas markası ile 2011 Chef İstanbul’da başladığım MSA Mutfak Sanatları Akademisinde ileri seviye çikolata yapımı eğitimleri yanında Callebaut Academy’de dünyaca ünlü Belçikalı Master Cheflerle ileri seviye çikolata yapımı eğitimleri ile yeni tat ve lezzetleri ülkeme getirdim. Roma ve Viyana’da katıldığım çikolata workshoplarının yanı sıra çikolata üzerine birçok kitap ve araştırma okuduğum bu serüvenimde kendi çocuğuma gönül rahatlığıyla yedirebileceğim sağlıklı ve leziz çikolatalar tasarladım. Bu eşsiz Cocoas lezzetlerini doğal ve el yapımı yeniliklere açık ürünleriyle öne çıkan ve geniş ürün yelpazesine sahip uzman tecrübeli ekibiyle Cocoas çikolata markasını online mağazamızdan sonra perakendeye mağaza ve corner olarak taşıdık.
Cocoas’ın her an herkesin hayatına lezzet katma gayesi; ilk gün ki tutkusunu ve heyecanını hep taze tutarak çikolataların fabrika üretimi ile değil, geleneksel temperleme yöntemi ile üretildikten sonra mermerde soğuma süreci ile üretimin tamamlanması ardından siz değerli müşterilerimize Tomtom Mağazamızdan yüz yüze tadımlar yaparak ulaştı.
Çikolatalarımızda hayvansal yağ, katkı maddesi, glikoz şurubu, gluten bulunmayan vegan beslenme alışkanlıklarına sahip olanları da çikolatanın lezzetli ve sağlıklı hali ile buluşturmak için ürettiğimiz Vegan ürünlerimizi Tomtom mağazamızda sergiledik.
Mağazalarımız pandemi sürecinde faaliyetlerine ara vermiş olup, 2021-2022 yıllarında franchise tekliflerini değerlendiriyoruz.
www.cocoas.com.tr'den 7/24 sipariş almaya devam ediyoruz.
Cocoas lezzetlerini önümüzdeki dönemde de Türkiye ve yurt dışında buluşturmaya devam edecektir.
]]>
Vegan çikolata nedir dediğimizde kısaca şöyle; hayvansal malzeme içermeyen tereyağı, bal, inek sütü, hayvan jelatini ürünleri kullanılmamış çikolatadır. Sağlık için diyet yaparken çikolata yiyebilirsiniz, vegan çikolata, sağlıksız sütlü çikolatadan daha az yağ ve kalori içerdiğinden genellikle sağlıklı diet yemek planı için güvenli bir besindir. Vegan çikolatada, %100 kakao yağı, kakao özü, soya, hindistan cevizi, kaju, fındıktan bitkisel sütler kremalar, tatlandırmak içinde pancar şekeri, üzüm veya dut pekmezi, agave veya akçaağaç şurupları kullanılır ve bu da çikolatayı daha sağlıklı kılar.
Cocoas çikolata online mağazamızda el yapımı fit vegan truffle çikolata https://cocoas.com.tr/collections/vegan-cikolata sağlıklı diet dostu koleksiyonumuz enerji veren kaju, sindirimi hızlandıran hurma, antioksidan gojiberry, C vitamini içeren frambuaz, doğal antidepresan yaban mersini, kilo verdiren ceviz, demir kaynağı üzüm, kanseri önleyen fındık, sindirimi hızlandıran kayısı kuruyemişlerini, elma, incir, frambuaz, mango meyve püreleri içeren çeşitleri ile Vegan Truffle hafif ve sağlıklı Cocoas lezzetleridir.
Türkiye’nin taze kuruyemiş ve meyvelerinin Fildişi Sahilleri, Gana, Ekvator ve Peru’dan gelen kakao çekirdeklerinden bean to bar sistemi ile üretilen kendi çikolatalarımızın yanı sıra Belçika’da işlenmiş yüksek kaliteli kakao kitlesi ve yağından elde edilen çikolataların Cocoas ustalarının ellerinde şekillenmesi ile özel olarak üretilmektedir. Artisan-El yapımı çikolataların üretimi; fabrika makinaları ile seri üretim şeklinde değil, çikolatanın eritilip mermer üzerinde geleneksel temperleme yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. El yapımı sağlıklı Fit Vegan Truffles Koleksiyonu içerdiği kaju, hurma, goji berry, frambuaz, yaban mersini, ceviz, üzüm, fındık, kayısı ve bitter çikolata sayesinde tatlı ihtiyacınızı karşılarken sağlıklı beslenmenizi de sağlar.
Yaz, çikolatayı başka hiçbir mevsimde olmadığı gibi değiştirir. Yüksek sıcaklıklarda en pahalı çikolata koleksiyonları bile birkaç dakika içinde eriyebilir. Onları mahvetmekten kaçınmak için şunları unutmayın: ne pahasına olursa olsun buzdolabından kaçının mantığa aykırı geliyor, ancak buzdolabı çikolatanın tatlarını ve dokularını mahvetmenin ana suçlusu. Evinizde buzdolabı yerine kuru, serin, ışık ve ısı kaynaklarından uzak bir yer arayın. Evinizin en serin nemsiz yerinde bir çekmece, kiler, gizli bir köşe. Burada çikolatanız güvende olacak ve doğal koşullarını koruyacaktır.
Yemeden önce uygun klimalı bir oda seçin tadımdan 10 dakika önce klimayı açın ve kapıyı kapatın böylece siz tadına bakarken hava soğur ve çikolata ellerinizde erimez. Evinizde klimanız yoksa, tadımlarınız için en serin ikindi saatleri ve sonrasını beklemeyi düşünün.
Ayrıca yumuşak dokuları deneyimlemeye hazır olun. Çikolatayı nasıl saklarsanız saklayın, kakao yağı eklenmemiş çikolatalar bile yaz aylarında "browni benzeri" bir dokuya sahip olma eğiliminde olacaktır. Bu yumuşaklık yüksek sıcaklıktan kaynaklanır ve normal koşullarda 18-23 C sıcaklıkta nemsiz ortamda saklanması gereken çikolatanın gerçek kıvamından farklıdır. Bu konuda gerçekten yapabileceğiniz hiçbir şey yok.
Dokuda kaybederseniz ama lezzette kazanırsınız.
El yapımı artisan Cocoas çikolatalarımız ile tatların damak zevkinize taşınmasından sorumlu %100 kakao yağı doğal içeriği çikolatanız ne kadar hızlı erirse çikolatanın tadı o kadar hızlı salınır ve ağzınızda patlar (şef tavsiyesi bu yüzden çiğnemeden önce çikolatanın erimesine izin vermelisiniz her zaman). Bu nedenle, doku yaz boyunca düzgün olmayabilir, ancak kaliteli Cocoas çikolataların sunabileceği inanılmaz tat alma notaları demetini deneyimlemek için uzun süre beklemeniz gerekmeyeceği için tadı daha da keyifli olacaktır.
Yazın kaliteli Cocoas çikolataların tadını çıkarmak için önerilerimiz Cocoas koleksiyonlarından ince tablet çikolatalarımız ve ince dökme vegan çikolatalarımızı yaz aylarında atıştırmalık olarak öneriyoruz.
]]>
Bitter, sütlü ve beyaz çikolatadan sonra yakut pembesi, çikolata alanında son 80 yılın en olağanüstü keşfi. Tabiat ananın bu armağanı, hiçbir renklendirici olmaksızın veya meyve aroması veren katkı maddesi kullanılmaksızın sunduğu yepyeni renk ve tat deneyimi ile şaşırtıyor. Bu yeni ürün, Ruby, yani ‘yakut’ adı verilen yeni bir kakao çekirdeğinden doğdu.
Kakao uzmanlarımızdan biri, kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan ve alışılmadık bir kırmızımsı pembe renk ile meyvemsi bir tat sağlayan bu eşsiz bileşenleri keşfetti. Almanya, Bremen’deki Jacobs Üniversitesi ile doğrudan işbirliğimiz sayesinde yavaş fakat emin adımlarla bu keşfin arkasındaki sırları açığa çıkardık. Her şey, bambaşka bir çekirdek türünün ilk örneklerini, ‘işaretçilerini’ gösteriyordu: yani yakut kakao çekirdeğine.
Bu işaretçilerden bol miktarda içeren yakut pembesi kakao çekirdeklerinin ortaya çıkarılması ve çikolata hazırlama sürecinde en iyi ne şekilde kullanılacaklarının bulunması, uzun yıllar süren araştırmaların sonucudur. Bugün Callebaut çikolata üreticileri pembe çikolatanın formülünü özenle ve incelikle geliştirerek, tatlı şeflerine bu olağanüstü renk ve tat ile özgürce yeni lezzetler yaratma fırsatı sunmaktadır..
Yakut pembesi kakao çekirdeği, Brezilya, Ekvador ve Fildişi Kıyısı gibi kakao yetiştiricisi ülkelerde gittikçe yayılmaktadır. Kakao çekirdeğinin yakut çekirdek olması ne cinsi ne de kökeniyle ilgilidir. Çekirdeğin yakut çekirdek özellikleri göstermesi ve yakut pembesi rengi ile kendine özgü tadını vermesi için tipik işaretçilerden doğal olarak içermesi gerekir.
Çekirdekten çikolataya kadar olan süreçte 100 yılı aşkın deneyimiyle Belçika’nın çikolata gurmesi olan Callebaut, yakut pembesi Ruby kakao çekirdeğinin eşsiz duyumsal özelliklerini ustalıkla uyandırmıştır. RB1 pembe çikolata, uzmanlarca seçilen çekirdeklerin titizlikle işlenmesiyle, hiçbir renklendirici ve meyve aroması veren tatlandırıcı katkı maddesi kullanmadan elde edilir..
Pembe çikolata RB1 ile Callebaut, Cocoas şeflerinin ellerinde pembe çikolatayla yapılmış tablet, hindistan cevizli truffles ve pasta vb ürünlerle yepyeni eşleştirmeleri keşfe davet ediyoruz.
7’den 70’e herkesin severek tükettiği çikolata, içeriğindeki lifin yanı sıra magnezyum, potasyum, bakır, fosfor, çinko gibi minerallerle de sağlıklı hayata katkıda bulunuyor. Dr. Gönül Ateşsaçan, çikolatanın pek çok yiyecekten çok daha fazla antioksidan içerdiğine ve mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını desteklediğine vurgu yapıyor.
Çikolatanın faydaları hakkında bilgi veren Dr. Ateşsaçan, özellikle kaliteli kakao çekirdeklerinden üretilen, şeker oranı düşük bitter çikolata tüketiminin gerekliliğine dikkat çekiyor.
Kolesterolü düşürüyor, depresyona iyi geliyor
Çikolatanın sağlık üzerinde birçok pozitif etkisi bulunuyor. Her gün 25 gram, yani birkaç parça çikolata tüketmek kolesterolü düşürüyor, depresyona iyi geliyor, hafıza sorunlarını azaltıyor, kan basıncını dengeliyor ve cildi nemlendiriyor.
Kakao çekirdeklerinin antioksidan özelliği çok yüksek olduğu için “Hepimizin Ortak Noktası” çikolata pek çok yiyecekten çok daha fazla antioksidana sahip. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, kakao ve bitter çikolata arterleri rahatlatmak için sinyaller gönderdiğinden hem kan akışını düzenliyor hem de kan basıncını azaltıyor.
Kan akışını artıran bitter çikolata beynin işlevini iyileştiriyor, konsantrasyonu artırıyor. Tüm bunların yanı sıra bitter çikolata, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok hastalık için ortak bir risk faktörü olan insülin direncini azaltıyor. Kakaodan gelen flavanoller ise kan akışını hızlandırdığı için güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerini önlüyor.
]]>
Betonit Kil (başka bir kilde olabilir) ile Çikolata Saç ve Yüz Maskesi Tarifi Bu Çikolata Saç ve Yüz Maskesi tarifi, saçınızda hiç çikolata kullanmadıysanız güzel bir başlangıçtır. Bentonit Kil temizleyici bir kil olduğu için derin bir doğal temizleyici olarak kullanılmalıdır. Bu tarifteki Kakao Tozu, bir güç merkezi bileşenidir. Tercihen koyu ve şekersiz, ılımlı, makul miktarlarda çikolata (kakao) yemek, beyin gücümüzü artırır, arterlerimizin sağlığını artırır ve yüksek tansiyonu azaltan, kolesterolü düşüren ve dolaşımı artıran antioksidanlar içerir. Bitter çikolata da cildimizi besler.
Bitter çikolatadaki flavonoller cildin güneş yanığından ve diğer UV hasarlarından korunmasına yardımcı olur. Ayrıca cildimizi nemlendirmeye ve sağlıklı bir ışıltı vermeye yardımcı olan A, B1, C, D ve E vitaminleri içerir. Çikolata saçlarımız için de mükemmel! Bitter çikolata, saç dökülmesini tedavi etmeye yardımcı olan magnezyum da dahil olmak üzere vitaminler ve minerallerle doludur ve saç tellerine canlılık, parlaklık ve hacim kazandırır.
• 3/4 su bardağı Bentonit kili
• 1/3 su bardağı kakao tozu
• 1/4 su bardağı Hindistan cevizi yağı
• 1/4 su bardağı Aloe Vera Suyu
• 2 yemek kaşığı Çiğ Bal
• 3-5 damla çay ağacı veya nane yağı
• 2 su bardağı (veya gerekirse daha fazla) yarı kaynar su
İlk olarak, kakao tozu ve bentonit kili orta boy bir kapta karıştırın. Sonra oda sıcaklığına Hindistan Cevizi Yağı ekleyin. Ardından, sıcak suyu ekleyin ve karıştırmak için paslanmaz çelik bir çırpma teli veya tahta kaşık kullanın. İlk başta, süper topaklı olacak ama sadece devam et. Daha pürüzsüz olacak. Son olarak, kalan tüm malzemeleri birleştirin ve pürüzsüz olana kadar çırpın, soğumaya bırakın. Mümkünse boya fırçası ile hafif nemli saça uygulayın. En az bir saat kurumasını bekleyin. Durulayın ve en sevdiğiniz saç kremi uygulayın.
]]>Belçika çikolatası Belçika ‘dan Callebaut kuvertürleri ve Fildişi Sahillerinden, Madagaskardan, Perudan gelen kakao çekirdekleriyle kendi çikolatasını yapan Cocoas özel reçetelerinde Türkiye’nin eşsiz birinci sınıf hammaddeleri kuruyemişleri, meyveleri kakao, kakao yağı, kakao likörü (alkolsüz çekirdek özü), alkalize kakao ve birçok doğal çiçek bitki baharat özleriyle reçeteler hazırlıyoruz.
Çikolata aşıkları için kötü bir haberimiz var: 98 milyar dolarlık çikolata endüstrisinin temelini oluşturan kakaonun geleceği tehdit altında.
Bu tehdidin arkasında ise küresel ısınmadan haşerata kadar birden fazla faktör var.
Tehdidin boyutu öylesine ciddi ki bazı bilim insanları önümüzdeki 40 yılda çikolatanın "yok olacağını" düşünüyor.
Pek çok kişi için bu radikal bir düşünce olsa da uzmanlar böylesi bir felaketi önleyebilmek için çözümler bulmaya çalışıyor. Bu felaketin nelere yol açabileceğini görmek için Ocak ayında Fransa'da yaşanan "Nutella isyanlarına" bakılabilir.
Fransız süpermarketlerinde 'Nutella isyanı'
Peki dünyadaki kakao arzı neden tehdit altında?
Araştırma şirketi Euromonitor'ın raporuna göre küresel çikolatalı şekerleme talebi 2016/17'de 7 bin 540 tona ulaştı. Bu, beş yıl öncesine göre yüzde 10 daha fazla.
Talepteki artışın büyük bir kısmı dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Çin ve Hindistan'dan geldi.
Hindistan'daki talep artışı 2016'da yüzde 13 ile rekor kırdı.
Dünyadaki en büyük çikolata pazarı ise ABD. Tüm ürünlerin yüzde 20'si bu ülkede tüketiliyor.
Kişi başına en yüksek tüketim ise İsviçre'de. Chocosuisse ticaret örgütüne göre ülkede kişi başına 11 kg. çikolata tüketiliyor.
Kakao ağacı (theobroma cacao) tropik bölgelere özgü bir bitki.
Yalnızca kuru dönemlerin az olduğu nemli, düzenli yağışa sahip iklimlerde yetişebiliyor. Bu da neden yalnızca ekvatorun 10 derece kuzeyi ile 10 derece güneyi arasındaki dar bir şeritte üretilebildiğini açıklıyor.
Kakaonun üreticileri gelişmiş tekniklere sahip değil. Ürünlerin yüzde 90'ı küçük aile çiftliklerinde gerçekleşiyor.
Kakaoyu toplamak yoğun emek gerektiren bir süreç.
Aynı ağaçtaki çekirdekler aynı zamanda olgunlaşmadığı için ağaçları sürekli gözlemek gerekiyor.
Make Chocolate Fair (Çikolatayı Adil Kılalım) adlı sivil toplum kuruluşuna göre bir ağacın bir yıl boyunca ürettiği meyveden ancak yarım kilo kakao elde edilebiliyor.
Dünya Bankası'na göre Fildişi Sahili'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 15'ini kakao üretimi oluşturuyor
İklimdeki küçük değişiklikler üretime zarar verebilir. Bu yüzden iklim değişikliği, sektöre darbe vuran bir diğer etken.
Georgia Üniversitesi İnovatif Genom Bilimi Enstitüsü'nün hazırladığı yeni bir rapora göre iklim değişikliği önümüzdeki on yıllarda kakao üretiminin mümkün olduğu toprakları önemli ölçüde azaltacak.
Birleşmiş Milletler'e bağlı çalışan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Fildişi Sahili ve Gana'da kakao üretimi yapılabilen bölgelerde ciddi bir eksilme olacağı görüşünde.
İklim değişikliğinin çikolata endüstrisini derinden etkilemesi bekleniyor
Arizona Üniversitesi'nde Judy Brown'ın ekibi, en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Mars grubuyla çalışarak çiftçilerin hastalığı erkenden teşhis etmesini sağlayabilecek bir "moleküler test kiti" geliştirmeye çalışıyor.
İnovatif Genom Bilimi Enstitüsü, kakaoların genini değiştirerek daha dirençli kılmak için uğraşıyor.
Eğer başarılı olabilirlerse, önümüzdeki yıllarda çikolata yemeye devam etme ihtimalimiz artacak.
Benden de bir ek bilgi, çikota gelecektede var olacak iklim müsade ederse, İngilterede saklanan yaklaşık 400 çeşit olan farklı ülkelerin topraklarında yetişen herbirisi farklı kakao çekirdeklerini koruma altına aldığı bilgisini aldım Belçikalı şeflerden biraz içim rahatladı duyduğumda tabi İngiltere tüm dünyayla paylaşmaya açarmı bunu henüz bilmiyoruz 40 yıl sonra göreceğiz.
]]>Kendi içimize dönüş ellerimizin ruhumuzun yaratıcığını keşfe çıkmak için çikolata enfes kokusu lezzetli tadı mutluluğa kısa yoldan ulaşmanıza sebep oluyor. Cocoas Tom Tom Beyoğlu mağazamızda, şişli belediyesi fulyadaki yuvasında ve midi ayvalıkta geçen yıl vermiş olduğumuz workshoplarda katılımcılarla önce kozmik enerji terapisti olan kurucu şef ben Burça Yılmaz Mercan çikolata severlere ilk 10 dakika enerji çalışmasınsan ve odaklanmalarını sağladıktan sonra içlerinden geldiği gibi anda kalıp tüm duygularıyla çikolatayla oynamalarını istedim. Çoşkuyla çocuklar gibi eğlenen katılımcılar anın akışında çikolata aşkına neler neler yaptılar. Workshoplarımız devam edicek bilgilendirmemizi isterseniz online mağazamıza üye olmanız yeterli.
]]>