Çikolatanın Geleceği

BBC News haberine  göre:

Çikolata aşıkları için kötü bir haberimiz var: 98 milyar dolarlık çikolata endüstrisinin temelini oluşturan kakaonun geleceği tehdit altında.

 

Bu tehdidin arkasında ise küresel ısınmadan haşerata kadar birden fazla faktör var.

Tehdidin boyutu öylesine ciddi ki bazı bilim insanları önümüzdeki 40 yılda çikolatanın "yok olacağını" düşünüyor.

Pek çok kişi için bu radikal bir düşünce olsa da uzmanlar böylesi bir felaketi önleyebilmek için çözümler bulmaya çalışıyor. Bu felaketin nelere yol açabileceğini görmek için Ocak ayında Fransa'da yaşanan "Nutella isyanlarına" bakılabilir.

Fransız süpermarketlerinde 'Nutella isyanı'

Peki dünyadaki kakao arzı neden tehdit altında?

Daha fazla çikolata yiyoruz

Araştırma şirketi Euromonitor'ın raporuna göre küresel çikolatalı şekerleme talebi 2016/17'de 7 bin 540 tona ulaştı. Bu, beş yıl öncesine göre yüzde 10 daha fazla.

Talepteki artışın büyük bir kısmı dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Çin ve Hindistan'dan geldi.

Hindistan'daki talep artışı 2016'da yüzde 13 ile rekor kırdı.

Dünyadaki en büyük çikolata pazarı ise ABD. Tüm ürünlerin yüzde 20'si bu ülkede tüketiliyor.

Kişi başına en yüksek tüketim ise İsviçre'de. Chocosuisse ticaret örgütüne göre ülkede kişi başına 11 kg. çikolata tüketiliyor.

Zor bir mahsul

Kakao ağacı (theobroma cacao) tropik bölgelere özgü bir bitki.

Yalnızca kuru dönemlerin az olduğu nemli, düzenli yağışa sahip iklimlerde yetişebiliyor. Bu da neden yalnızca ekvatorun 10 derece kuzeyi ile 10 derece güneyi arasındaki dar bir şeritte üretilebildiğini açıklıyor.

Kakaonun üreticileri gelişmiş tekniklere sahip değil. Ürünlerin yüzde 90'ı küçük aile çiftliklerinde gerçekleşiyor.

Kakaoyu toplamak yoğun emek gerektiren bir süreç.

Aynı ağaçtaki çekirdekler aynı zamanda olgunlaşmadığı için ağaçları sürekli gözlemek gerekiyor.

Make Chocolate Fair (Çikolatayı Adil Kılalım) adlı sivil toplum kuruluşuna göre bir ağacın bir yıl boyunca ürettiği meyveden ancak yarım kilo kakao elde edilebiliyor.

Dünya Bankası'na göre Fildişi Sahili'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 15'ini kakao üretimi oluşturuyor

İklim değişikliklerine çok hassas

İklimdeki küçük değişiklikler üretime zarar verebilir. Bu yüzden iklim değişikliği, sektöre darbe vuran bir diğer etken.

Georgia Üniversitesi İnovatif Genom Bilimi Enstitüsü'nün hazırladığı yeni bir rapora göre iklim değişikliği önümüzdeki on yıllarda kakao üretiminin mümkün olduğu toprakları önemli ölçüde azaltacak.

Birleşmiş Milletler'e bağlı çalışan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Fildişi Sahili ve Gana'da kakao üretimi yapılabilen bölgelerde ciddi bir eksilme olacağı görüşünde.

İklim değişikliğinin çikolata endüstrisini derinden etkilemesi bekleniyor

Bilim ve endüstri başa çıkmaya çalışıyor

Arizona Üniversitesi'nde Judy Brown'ın ekibi, en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Mars grubuyla çalışarak çiftçilerin hastalığı erkenden teşhis etmesini sağlayabilecek bir "moleküler test kiti" geliştirmeye çalışıyor.

İnovatif Genom Bilimi Enstitüsü, kakaoların genini değiştirerek daha dirençli kılmak için uğraşıyor.

Eğer başarılı olabilirlerse, önümüzdeki yıllarda çikolata yemeye devam etme ihtimalimiz artacak.

Benden de bir ek bilgi, çikota gelecektede var olacak iklim müsade ederse, İngilterede saklanan yaklaşık 400 çeşit olan farklı ülkelerin topraklarında yetişen herbirisi farklı kakao çekirdeklerini koruma altına aldığı bilgisini aldım Belçikalı şeflerden biraz içim rahatladı duyduğumda tabi İngiltere tüm dünyayla paylaşmaya açarmı bunu henüz bilmiyoruz  40 yıl sonra göreceğiz.